تهویه هوا در کندو
توضیحات:
-
به نام خدا
تهویه هوا در کندو:
زنبور عسل همانند سایر موجودات به هوا نیاز دارد تا تنفس نمایند وبه حیات خود ادامه دهد اگر هوای پاک در دسترس باشد تغذیه و زادو ولد و بهداشت زنبورو کندو بهتر خواهد بود . هوای داخل کندودارای اهمیت زیادی است می دانیم جمعیت کندو به هوای پاک احتیاج دارد در اثر تنفس و باز پس دادن دی اکسید کربن در داخل کندو فضا نامساعد می شود . جمعیت کندو و لاروهاو شفیره هادر کندو حرکت زنبورها و وعدم حرکت لاروها و شفیره ها پستی و بلندی مکانهای استقرار لاروها وشفیره ها نیازمند هوای کافی در داخل کندو است. هوادر داخل کندو باید جریان یابد تا هوای پاک و سالم به جمعیت برسد وهوای ناسالم خارج شود جریان هوا با رطوبت لازم برای نیاز زنبورها همسو باشدو در چنین شرایطی عوامل بیماریزا نمی توانند رشد نمایند در بهار و تابستان زنبورها با حرکت بالها جریان هوارا کنترل می کنندو زنبورها فعالیت می نمایند ودر اثر حرکت هوا جابجا می شود اما آنچه که مورد توجه است این است که در فصل سرما زنبور به خاطر پایین بودن دما نمی تواند بال بزند وحرکت عادی داشته باشدهمچنین در فصل زمستان در مقایسه با تابستان به هوا بیشتر احتیاج است تجمع و خوشه زنبور سرد بودن هواو تراکم زنبورها به هوا نیاز بیشتری می طلبد
تبخیر رطوبت در داخل کندو،به جریان هوا احتیاج دارد. در روزهای گرم که نوش به سرعت به داخل کندو حمل می گردد، جلوی ۲۵ تا ۵۰ درصد از سوراخ ورودی کندو به وسیله زنبوران کارگر اشغال می شود. این زنبوران سر خود را به سمت کندو نگه می دارند و طوری از هم فاصله می گیرند که در موقع بال زدن نوک بال های آنها به هم برخورد نکند و بعد به سرعت ۱۸۰ تا ۱۹۵ بار در دقیقه بال هایشان را حرکت می دهند تا هوا را از داخل کندو به خارج برانند.
فشار هوا در این حالت تقریبا یک سوم بیشتر از وزن یک زنبور است لذا اگر خود را محکم به کف کندو نچسباند، جریان هوا او را از کندو به خارج پرتاب می کند. این بال زدن جریان هوایی ایجاد می کند که ۵۷ تا ۹۰ متر و به طور متوسط ۷۸ متر در دقیقه سرعت دارد. در شرایط حاد عده ای دیگر از زنبورها در طرف مقابل سوراخ خروجی کندو وضع مشابه به خود می گیرند. آنها سر خود را به سمت خارج کندو می گیرند و جریان هوا را به قسمت داخل هدایت می کنند. این عمل نه تنها باعث تبخیر رطوبت داخل کندو می گردد، بلکه باعث خنک شدن آن نیز می گردد.
زنبور عسل هنگامی که غدد ترشح کننده مواد بو دار انتهای شکم را ظاهر می سازد نیز بال می زند. ترشحات این غدد باعث هدایت زنبوران به داخل کندو یا تجمع افراد کلنی در یک محل می گردد. اگر تعداد زیادی از زنبوران بطور اتفاقی یا دلخواه در فاصله کوتاهی حدود یک متر از کندو جدا شده باشند، کارگران دیگر سر خود را به سمت داخل کندو می گیرند و بند آخر شکم را به سمت پایین خم می کنند و شروع به بال زدن می نمایند. این رفتار باعث انتشار ذرات مواد می گردد و در فاصله کوتاهی همه زنبوران حتی آنها که قبلا از کندو خارج شده بودند شروع به حرکت به سمت کلنی خود می کنند.
سوراخ تهویه پشت کندو و بالای کندو:
ما هیچ وقت نباید این سوراخ ها رو ببندیم حتی توی زمستون! زنبورا خودشون مسئولیت باز و بسته کردن این سوراخ رو با استفاده از بره موم دارن. فقط موردی که و جود داره اینه که همیشه توری اونها باید تمیز باشه و هیچ زنگ زدگی روی اون دیده نشه. من خودم هردو سال یکبار توری های پشت کندوهام رو با توری گالوانیزه تعویض می کنم. اگه کسی با نجار آشناست و یا کندو ها رو خودش میسازه یه کاری که می تونه بکنه اینه که سوراخ های تهویه رو یه کم به بیرون شیب بده تا در موقع برف و بارون چیزی توی کندو نره.
سوراخ پرواز (دریچه پرواز یا دم پرواز):
اینکه سوراخ پرواز باز یا بسته باشه به خود زنبوردار بستگی داره ولی یه نکته هایی وجود داره که توی هر فصل میشه بهش توجه کرد:
- تابستان و بهار: توی این دو تا فصل سوراخ پرواز رو باید متناسب با جمعیت کلنی بازکنیم. مثلا برای زنبور 10 قاب باید دریچه پرواز کاملا باز باشه و برای دو قاب زنبور 1 سانتیمتر کافیه. توی فصل عسل که زنبورا در حال تبخیر آب اضافی شهد هستند باید دریچه های پرواز رو تا حد ممکن باز کنیم.
- پاییز: برای جلوگیری از ورود موش و بید موم خوار و حمله زنبورای قرمز و زرد و جلوگیری ازغارت باید دریچه ها رو تا حد عبور یک زنبور تنگ کنیم. اگه تو منطقه ما موش زیاده باید پشت کشویی دریچه پرواز یه میخ رو تا نیمه بکوبیم تا موش دریچه رو باز نکنه و تو کندو نره. اگه تو زمستون یا پاییز دیدیم که میخ از جای خودش در اومده باید بدونیم که یه موش توی کندو داره صفا می کنه.
- زمستان: در اواخر زمستون ممکنه توی زنبورستان غارت وجود داشته باشه که باید بهش دقت بشه . مهمترین کاری که باید تو زمستون بشه اینه که ما تخته پرواز ها رو از بابت دیدن چیز غیر عادی بازرسی کنیم تا همین اول سال از بیماری ها جلوگیری کنیم.
نکته 1: بعضی کشویی های دریچه پرواز توی دو جهت حرکت می کنن که یه طرف اون سوراخ های درشتی برای جلوگیری از ورود موش و زنبورقرمز داره.
نکته 2: توی روزهایی که باد نمیاد، اگه زنبورای زیادی رو جلوی دریچه پرواز درحال بال زدن دیدیم نشونه اینه که دریچه پرواز باید یه ذره باز تر بشه.
نکته 3: خیلی طبق ها هم دریچه دارن که تو فصل عسل و زمانی که کندو جمعیتش زیاده میشه باز بشه.