عمر ملکه های تلقیح مصنوعی شده

توضیحات:

  • به نام خدا

    ۱- وقتی قرار بر تلقیح مصنوعی باشد مسلما تلقیح کننده, لاین های خوب را برای تلقیح انتخاب می کند و از این لاین ها انتظاری جز کیفیت نمی توان داشت. در سال های اخیر که نام تلقیح مصنوعی با نژاد کارنیکا عجین شده, به اشتباه عمر کوتاه این نژاد به گردن تلقیح مصنوعی انداخته می شود.

    اما دلیل عمر کوتاه این نژاد باکیفیت چیست؟ واقعیت چیز دیگریست. در واقع ملکه های این نژاد به خاطر تخمریزی بسیار بالا, دارای عمر کوتاهی از نظر تخمریزی و نه از جهت زنده مانی هستند. مثلا اگر یک ملکه نژاد ایرانی قرار باشد تمام تخمریزی خود را در طول ۴ سال انجام دهد و در هر سال جمعیت کلنی فقط یک طبق باشد, یک ملکه نژاد کارنیکا حتی بیشتر از این تخمریزی را در طول ۱ سال انجام داده و هر سال کلنی را تا ۴ طبق افزایش می دهد. پس اگر ما ملکه کارنیکا را از نظر تخمریزی محدود کنیم تا کلنی بیشتر از یک طبق نشود مسلما ملکه نژاد کارنیکا هم به صورت طبیعی ۴ و حتی ۶ سال عمر می کند.

    ۲- مسئله دیگر در میزان طول عمر ملکه های تلقیح شده به فرد تلقیح کننده مربوط می باشد. درواقع اگر پروسه تلقیح مصنوعی با مهارت و دستگاه مناسب انجام نشود, باعث کاهش طول عمر ملکه خواهد شد.

    مشکل شاخون زدن بعد از معرفی ملکه :

    یکی از اتفاقاتی که برای خریداران ملکه نژاد کارنیکا می افتد شاخون زدن زنبورها بعد از معرفی ملکه کارنیکا و شروع تخمریزی توسط این ملکه می باشد. این در حالی است که نژاد کارنیکا به بچه ندادن معروف است.

    این مسئله کاملا عادیست. دلیل این اتفاق این است ملکه نژاد کارنیکا بسیار آرام بوده و بعد از شروع تخمریزی و افزایش حجم و وزن بدنش بسیار آرامتر هم می شود. زنبورهای کارگر نژاد ایرانی با مشاهده این وضعیت به تصور این که ملکه پیر و مریض است شروع به شاخون زنی می کنند که این مشکل با عوض شدن کامل نسل زنبورهای کارگر از ایرانی به کارنیکا حل خواهد شد.

    شاهد این قضیه کشته شدن ملکه های نژاد ایرانی در اوج فعالیتشان می باشد که احتمالا برای زنبورداران حرفه ای رخ داده است. یعنی بعضی از ملکه های ایرانی وقتی در اوج فعالیت و جمعیت هستند به صورت کاملا عجیب و باورنکردنی توسط جمعیت کشته می شوند. دلیل این قضیه هم همان آرام و سنگین شدن ملکه در این وضعیت می باشد که زنبورهای کارگر را به اشتباه می اندازد.

    البته گاهی اوقات حتی بعد از یکدست شدن کلنی, باز هم این رفتار تکرار می شود که این مسئله ناشی تلقیح نامناسب ملکه می باشد.

    مشکل دو یا چند تخم در یک سلول :

    در بسیاری از مواقع خریداران عنوان می کنند که ملکه ای که خریداری کرده اند, در هر سلول چند تخم می گذارد. این رفتار ملکه نه تنها بد نیست, بلکه نشان از کیفیت بالای نژادی و پرورشی آن دارد. دلیل این امر, قدرت فراوان ملکه کارنیکا در تخمگذاری و جمعیت کم کلنی شما می باشد که با افزایش جمعیت کلنی حل خواهد شد.

    چرا تلقیح مصنوعی :

    بدون شک تنها راه اصلاح و زنبورداری صنعتی روش تلقیح مصنوعی است. در کشورهای اروپایی و آمریکایی, واحد های اصلاح نژاد و تولید ملکه از واحد های مصرف ملکه و تولید عسل جدا هستند و این باعث بالا رفتن کیفیت کار و کاهش ترافیک و سردرگمی برای هر دو واحد می شود. این روند به خاطر استفاده از روش تلقیح مصنوعی می باشد که امری تخصصی و حرفه ای می باشد و نتیجه آن افزایش کیفیت در این کشورها در زنبورداری شده است. در سال های اخیر, کم و بیش این روند در کشورمان در حال ظهور است و هر واحد فقط به تخصص خود می پردازد که این عامل باعث رضایت هر دو طرف شده است.

    باید توجه داشت که کار واحد های پرورش ملکه فقط تولید ملکه و فروش آن نیست و باید در جهت اصلاح و افزایش کیفیت ملکه ها نیز باشد که این کار با انتخاب کلنی های موفق سال های قبل میسر است, پس نباید هدف یک اصلاحگر فقط تهیه لاین خارجی و نتاج گیری از این مادر برای فروش باشد. در ضمن این یک پروسه همیشگی و مداوم است که نیازمند یادداشت برداری و نتیجه گیری می باشد تا در مراحل بعد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و روند مثبت یا منفی کار مشخص شود.


  • تهیه و تنظیم توسط زنبور ابزار
    تماس : 09023025634
    انتشار مطلب در :