مراحل رشد انواع زنبور عسل
توضیحات:
-
به نام خدا
هر چند تمایز زنبور های داخل کندو در وظایفی که به آن ها محول شده است بیشتر نمود پیدا می کند اما در همان بدو تولد نیز تفاوتهایی بین آن ها به وجود می آید که دانستن آن می تواند به درک بهتر تفاوت در وظایف آن ها کمک نماید.
مدت زمان لازم برای رشد و نمو زنبور عسل از تخم تا حشره کامل که به آن دگردیسی می گویند، برای ملکه ۱۶ روز، برای کارگر ۲۱ روز و زنبور نر ۲۴ روز است. زنبوردار باید اطلاعات دقیقی در خصوص رشد و نمو زنبور عسل داشته باشد. این اطلاعات به زنبوردار کمک می کند تا بهتر به روند کلنی آگاه شود و تا جای ممکن شرایط را برای پرورش زنبور بهینه نماید.
در این مطلب به صورت خلاصه در مورد مراحل رشد زنبور توضیحاتی را بیان کرده ایم. با این حال توصیه می کنیم برای دریافت اطلاعات دقیق تر در مورد زنبور عسل، مقالات بیشتری در این خصوص مطالعه کنید
مراحل رشد زنبور عسل در انواع زنبور
مراحل دگردیسی یا رشد و نمو انواع زنبور عسل از تخم تا حشره کامل در جدول زیر آمده است.
نوع زنبور تخم لارو سر بسته لارو سر باز یا شفیره مجموع به روز ملکه 3 6 7 16 کارگر 3 6 12 21 نــــر 3 6 15 24 کوتاه در مورد زنبور ملکه
ملکه، مادر همه زنبورها کلنی و به عنوان مهم ترین و با ارزش ترین افراد کندو شناخته شده است. ملکه از تخم بارور یا لارو ماده جوان کم تر از ۳ روز به وجود می آید. سلول های ملکه معمولا به صورت عمودی در سطح و حاشیه شان ها ساخته می شود در صورتی که سلول های زنبورهای کارگر و نر به صورت افقی قرار دارند.
نوزادان ملکه شبیه کارگرها اما سریع تر از آنها رشد و به صورت زنبور کامل در می آید. ملکه در طول حیات خود فقط از شیر زنبور یعنی ژله رویال، تغذیه می کند. نوع غذا و زیاد بودن مقدار و کیفیت آن باعث می شود که ملکه به تمام معنا کامل و دستگاه تولید مثل کامل داشته باشد. کارگرها پس از متولد شدن ملکه، عملا او را نادیده می گیرند اما خیلی زود جلب او می شوند و به تغذیه و تیمار او می پردازند.
ملکه باکره تقریبا نزدیک به یک هفته آماده جفتگیری می گردد و در یک روز آفتابی و معمولا بعدازظهرها از کندو خارج شده و در آسمان و در محل تجمع زنبورهای نر، حداقل با ۱۰ عدد زنبور نر جفتگیری کرده و در حالتی که اندام تناسلی آخرین زنبور نر به عنوان علامت جفتگیری در واژن آن است به کندو باز می گردد و دو روز بعد تخم گذاری را شروع می نماید.
تفاوت های زنبور کارگر و ملکه
تفاوت های زیادی بین زنبور کارگر با زنبور ملکه وجود دارد. این تفاوت ها ناشی از نوع تغذیه و نوع عملکرد است. در حالی که زنبوران کارگز چند ماه بیشتر عمر نمی کنند، زنبور ملکه می تواند تا چند سال عمر کند.
اما مهمترین تفاوت زنبور کارگر با ملکه در این است که زنبورهای کارگز در مراحل رشد و نمو خود، وظایف مختلفی را بر عهده می گیرند. از پرستاری و تیمارگری تا جمع آوری شهد و حتی نگهبانی از کندو. این در حالی است که ملکه تنها وظیفه جفتگیری و سپس تخم ریزی در کلنی را بر عهده دارد.
جالب است بدانید که زنبور ملکه و کارگر اگرچه هر دو زنبور ماده هستند؛ اما از نظر ظاهری و جثه نیز در مراحل رشد و نمو، با هم تفاوت هایی پیدا می کنند. زنبور ملکه قدی کشیده تر دارد به طور کلی ظاهری بزرگتر از زنبوران کارگر از خود نشان می دهد